Nieuwsbrief

Kunst op Locatie brengt voor een nieuwe tentoonstelling een nieuwsbrief uit. Hierin wordt de tentoonstelling aangekondigd en ontvangt u achtergrond informatie over de tentoonstelling en exposanten. De nieuwsbrief wordt per mail aan u toegezonden.

12 januari 2018:   19.00 uur:  Opening van de vernieuwde foyer, expositieruimte en het theaterzaaltje.

14 januari t/m 12 februari: Expositie docenten Beeldend KunstLokaal

Zondag 14 januari  en zondag 4 februari geopend van 14.00 tot 17.00  uur

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur

                                                               

Francine van Dijk: beeldend kunstenaar in diverse disciplines. Friedus van de Elzen: keramiek  en verschillende stooktechnieken.

Berry van Bokhoven;  grafisch ontwerper en vrij schilderen. Paul verhees: fotografie.  Henny Barten: beeldend kunstenaar.

Martin van de tillaart:  pottenbakken.   Lenny Segboer: tekenaar / illustrator. Karin Snijders: Grafiek Harry van Ekert; edelsmeden

  • NIEUWSBRIEF 1 – JANUARI 2018


E X P O S I T I E     Docenten Kunstlokaal Gemert.

Van 14 januari tot en met 21 februari 2018

Geopend op zondag 14 januari en zondag 4 februari van 14.00 tot 17.00 uur

maandag tot vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur.

KunstLokaal, Vondellaan 49, Gemert


Francine van Dijk (1955), woonachtig en werkzaam in Gemert. Beeldend kunstenaar sinds 1995 in diverse disciplines. Daarnaast geeft zij Keramiek les, verzorgt workshops en projecten op maat    Keramiek: Kistjes/ koffertjes project. Dit project begon met het tasje van haar overleden moeder. Dat zette Francine aan koffertjes van klei te maken. Aspecten als: herinneringen, open/dicht en bewaren spelen in dit werk een rol. Later maakte ze een aantal kistje die verwijzen naar Japanse architectuur.                    Foto’s: Being There. In deze serie foto’s van haar zelf legt ze vast dat zij zich ergens op een bepaald moment in de natuur bevindt. Haar schaduw valt op de grond. Dat levert vaak een vervormd beeld op. De menselijke vorm en de aarde versmelten tot een beeld. Francine drukt daarmee haar verbondenheid met de grond en de aarde uit, de bron van het leven. De titel van het werk verwijst naar de plek waar ze was en de schaduwfoto’s maakte. Speciaal voor deze expositie bij het Kunstlokaal maakte Francine de installatie “Being There. Ze ging deze keer anders te werk, ze gebruikte natuurlijke materialen (klei, herfstbladeren en gras) en maakte hiermee haar eigen lichaamsvorm in deze materialen. Ze verwijst daarmee naar haar plek in Gemert.

Friedus vd Elsen Geboren en getogen op het Brabantse platteland, raakte Friedus al snel geïnspireerd om te werken met veel verschillende materialen en technieken. Hij werd gegrepen door de expressieve mogelijkheden van koper, messing en het werken met vuur. Dit bepaalde dan ook de keuze van zijn loopbaan, docent op het VMBO en ROC. Toen hij in 1990 op zoek ging naar andere materialen en manieren van ontspannen, kwam hij door middel van een cursus pottenbakken voor het eerst in aanraking met klei. Dat dit zoveel voor hem kon betekenen had hij niet verwacht. Friedus bouwde aan huis een volledig uitgerust atelier en volgde aanvullende cursussen. Zo ontwikkelde hij gaandeweg zijn eigen stijl en specialiseerde zich onder andere in experimentele stooktechnieken. Zijn werk was in meerdere exposities te bezichtigen. Zijn jarenlange ervaring als docent en zijn enorme fascinatie voor keramiek leidden ertoe dat hij les ging geven bij het Kunstlokaal te Gemert-Bakel.

Berry van Bokhoven heeft de Kon. Kunstacademie in ‘s-Hertogenbosch gevolgd, studierichting grafisch ontwerper en vrij schilderen. Hij is als creatief therapeut werkzaam geweest bij de GGZ en heeft als docent lesgegeven bij o.a. De Wiele, Kunstkwartier en het Gemerts Atelier. Nu nog steeds met veel plezier en passie bij Kunstlokaal.

Paul Verhees (1956). Docent fotografie. Als fotograaf probeert hij de wereld te beschrijven waarin hij leeft. Met beeldverhalen. Hij is altijd een verteller geweest. Vroeger vooral in woorden, toen hij als verslaggever eerst voor de radio en later voor de krant werkte. Fotografie werd daarnaast zijn hobby. Meer dan dat. Het werd zijn passie. Hij verdiepte zich in alles wat met fotografie te maken had. Hij wilde de techniek tot in detail beheersen. In 2015, op 59-jarige leeftijd, nam Paul afscheid van het Eindhovens Dagblad om zich helemaal aan de fotografie te wijden. Van schrijftaal naar beeldtaal. Bij KunstLokaal wil hij zijn kennis van fotografie graag overdragen aan de cursisten. Op deze expositie toont hij drie landschapsfoto’s, gemaakt aan de Pandelaarse Kampen. Paul is niet ver van de gefotografeerde plekken in de Pandelaar geboren en getogen. Om het uitgestrekte groene platteland in zijn foto’s te accentueren heeft hij het gevangen in panorama’s met maar één kleur: groen.

Henny Barten ‘Het beeld onthult zich door hamer en beitel’ (citaat Henny).                                                                                          Opleidingen: Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven, Afd. vrije beeldende vorming, Specialisatie plastische vormgeving 1982, CPDB diploma 1983.

Martin van den Tillaart (1950) Begonnen met pottenbakken in januari 1973 tijdens dienstplicht in ’t Harde met een jaarcursus van drie avonden per week. Vanaf maart 1977 is hij docent pottenbakken. Martin is een ambachtelijk pottenbakker met aandacht voor de goede techniek, strakke vormen en beperkte kleuren. Het pottenbakken ziet hij als zijn grote hobby en hij geeft regelmatig demonstraties op kunst- en ambachtenmarkten. Het bakken gebeurt in een elektrische oven, een zaagselton of raku oven. Het gaat Martin om het plezier en voldoening in het werk.

Lennie Segboer (1992) Van jongs af aan is zij bezig met het maken van tekeningen, met het scheppen van wereldjes en met het vertellen van verhalen. Later besloot zij haar droom achterna te gaan en om aan de kunstacademie St. Joost te gaan studeren. Daar ontwikkeld ze zichzelf tot illustrator. Tijdens haar studie groeide haar interesse voor vormgeving met een educatieve ondertoon. Vanuit de passie anderen mee te laten genieten met haar enthousiasme, heeft zij vervolgens de docentenopleiding voor kunsteducatie afgerond. Sindsdien is ze werkzaam bij Kunstlokaal als docente tekenen en schilderen voor de jeugd. Enthousiast en optimistisch. Dit is terug te zien in haar kleurrijke en vrolijke illustraties. De projecten waaraan ze meewerkt, dragen een verhaal, boodschap of les met zich mee. Op een visualiserende manier op zoek naar de grens tussen kunst en leren. Door de altijd vrolijke illustraties en door een flinke dosis enthousiasme wordt leren voor weer ‘leuk’. Deze illustraties zijn niet alleen vrolijk en kleurrijk om naar te kijken, ze worden gebruikt voor projecten in de klas, filmpjes, tijdschriften, boeken, decors, kaarten enzovoort… Ze hoopt dat ze met haar illustraties een hele brede glimlach – of een juist traan van geluk – op je gezicht kan toveren.

Karin Snijders is na haar opleiding aan het St. Lucas in Boxtel zich verder gaan bekwamen in de grafiek. Ze is nu werkzaam als praktiserend kunstenaar en docent beeldende vorming.Na jaren ervaring in de traditionele vormen van grafiek zoekt zij nu de uitdaging in het bedenken van nieuwe vormen van grafiek en combinaties van grafiek en andere vormen van kunst en materialen.Ze is geïntrigeerd door de mens in al zijn verscheidenheid. Dit uit zich in de vele portretten die zij maakt. Inspiratie put zij uit imperfecties. Haar liefde voor rauwe randjes, losse draadjes en grove oppervlakten zie je terug in haar werk. Het werk dat in deze tentoonstelling geëxposeerd word toont haar liefde voor de grafiek. In dit geval linoleum drukken. Het linoleum is handmatig afgedrukt waardoor de randen grillig zijn en er een mooie gelaagdheid ontstaat. Karin is docent Kinderatelier voor kinderen van 6 tot 12 jaar en docent Glaskralen jeugd 10 tot 18 jaar en volwassenen.

Harry van Ekert heeft bij de vakschool in Schoonhoven het goudsmid- en zilversmid diploma behaald. Al snel na het afsluiten van deze opleiding heeft hij zich bekwaamd in het bouwen van professionele handgemaakte dwarsfluiten uit edelmetaal, o.a. in Engeland en de Verenigde Staten. In Someren heeft hij sinds 27 jaar zijn eigen atelier waar hij zich heeft gespecialiseerd in het maken van dwarsfluiten en dwarsfluit-onderdelen gemaakt uit goud, zilver of een combinatie van die metalen (Mokume gane). Zijn affiniteit met het vak in het maken van sieraden is nooit verdwenen en zijn kennis in het vervaardigen van sieraden brengt hij momenteel over bij diverse kunsten centra. Bij KunstLokaal doceert Harry op dinsdag avonden de cursus edelsmeden.